Herfstverkleuring

Euonymus Alatus ; kardinaalshoed .

Het is een dicht vertakte winterharde struik . Bizar maar zeer mooi zijn deze met kurklijsten bezette takken van de kardinaalsmuts.  Het zijn echte kunstwerkjes.  Alhoewel ze geen kleur geven aan de wintertuin hebben deze takken een bijzondere sierwaarde door hun speciaal uiterlijk. Euonymus alatus heeft mooie kleine rode vruchtjes en een zeer prachtige herfstverkleuring gaande van paarsrood naar felrood. Ik dun de struik soms uit en wanneer hij te groot wordt snoei ik hem in het begin van de lente. Prachtige twijgen om te gebruiken bij het bloemschikken.

Parthenocissus ; rode wingerd .

Snelgroeiende, bladverliezende klimplant. Rode wingerd houdt zich vast met de hechtwortels van de jonge twijgen aan muren. De wingerd is op zijn mooist in de herfst wanneer het blad prachtig rood verkleurt. Ik snoei de plant erg terug in de late herfst wanneer alle bladeren gevallen zijn en gebruik ze om bollen (tuindecoratie) te weven (waarvan afbeelding hierboven). Rode wingerd gedijt goed in doorlatende humusrijke grond. Verkleurt het mooist in de zon, maar kan zowel in de schaduw , zon of halfschaduw geplant worden.

Hydrangea anomala ssp petiolaris ; klimhortensia.

Een sterke bladverliezende klimplant die in onze tuin geplant is zowel op het noorden als op het westen (zie foto). Klimhortensias verkleuren niet op het noorden. Ze hebben hechtwortels waarmee ze zich vastklampen aan de muren , die liefst niet te glad zijn. Zware takken moeten soms aangebonden worden. Hij groeit de eerste jaren zeer langzaam, maar eenmaal gesetteld, groeit hij vrij snel. Hij heeft feeërieke schermvormige witte bloemen die zijn afgeboord met schijnbloemen. Een goede rijke aarde die niet uitdroogt is zeer belangrijk.  Breng in de herfst en het voorjaar een flinke mulchlaag aan.  De plant biedt een ideale beschutting voor vogelnesten.  Bloei : juli/augustus. De plant vraagt weinig onderhoud, alleen af en toe takken die te ver uitsteken snoeien in de lente  . Je kan klimhortensia best vermeerderen door laat in de zomer halfverhoute stekjes te nemen, die u in een zand-turfmengsel steekt . Een bodemtemperatuur van 22° is wenselijk.

Miscanthus gigantea , reuzenriet . Hoogte : 3 meter. Planten in doorlatende vruchtbare grond.Bloei 9/10 met witte pluimen. In het najaar verkleurt het blad geel. Blad en pluimen blijven zeer decoratief in de winter. Begin van de lente worden de oude stengels aan de basis weggeknipt.

Miscanthus sinensis “Malepartus”.  Prachtriet is een forse vorm die tot 2 meter hoog kan worden. Het heeft rood tot goudbruine halmen in september. In een kleurige border brengt het, zoals alle grassen, met zijn sierlijk overhangend blad de nodige rust. Zoals alle miscanthussoorten groeit hij graag in humushoudende grond. Knippen in het voorjaar.”

 

Lysimachia ciliata “Firecracker”. Een zonnige standplaats is een must voor zulke verkleuring (meer : mooie combinatie 27/3/2007)

Advertenties