Lavatera olbia, lavatera “Barnsley” , aconitum “Pink sensation” en phlox : mooie roze/mauve combinatie

Phlox paniculata “Bright eyes “ vlambloem, herfstsering.

Hoogte 130/160 cm Bloei 7/8. Standplaats : zon: halfschaduw .Voedselrijke doorlatende grond.Ik geef ze voor de winter een goede portie compost waardoor ze een betere bloei geven in het voorjaar. Om witziekte of meeldauw te vermijden snij ik de bloemen af na de bloei. Best is ze te scheuren elke 4 à 5 jaar wanneer de pollen te groot worden. Flox geurt lekker bijzonder ’s avonds. Wil je de bloeitijd verlengen snij dan bij enkele bloemtakken de gevormde knop ongeveer 12 cm terug.

Aconitum  “Pink Sensation” Monnikskap.

Kleur roze. Bloei 6/8. Hoogte 80/120. Voedzame bodem die aan de vochtige kant is. In onze tuin staat hij in de half schaduw maar hij kan vrij veel schaduw verdragen. Ik leid hem graag door een struik. Hier mooi bij lavatera. Hij wordt gescheurd wanneer de groepen flink zijn uitgebreid. Alle delen bijzonder de wortels zijn giftig. De stengels afsnijden tot aan de basis in de lente. Aconitum is een koudkiemer en het duurt soms vrij lang voor hij kiemt : 3 maand tot een jaar.  Zaden niet bedekken met aarde.  Als je hem zaait in volle grond zaai hem dan in de herfst zodat hij een koude periode doormaakt.  Je kan hem ook zaaien in een pot en in de winter afdekken  met blad.  Dit blad in de lente wegnemen. Maar zaai in ieder geval het zaad van monnikskap direct na de oogst dat geeft de meeste kans van slagen. 

Lavatera olbia “rosea”, struikmalva.

Bloei eind juni tot de vorst invalt. Kleur rozerood. Zonnige of licht beschaduwde standplaats op doorlatende grond. Deze cultivar is een oude waardevolle rijkbloeiende halfheester. Ik snoei de lavatera tot op 2 ogen boven de grond in de lente zo wordt hij niet te groot en ook niet te houterig. Er schieten trouwens veel scheuten uit de grond vanuit de basis in de lente.. Daar hij min of meer vorstgevoelig is apprecieert hij een laag compost voor de winter.