Brandnetelgier

 Brandnetel, Urtica doica   
Brandnetelgier
 
Wanneer we brandnetelgier met water bereiden bekomen we een universeel middel voor de tuin. Brandnetel is een goede meststof die het bodemleven bevordert onder de vorm van gier.
Als sproeimiddel stimuleert brandneteld de groei van de planten en als koud water aftreksel verdrijft het bladluizen en andere schadelijke dieren.
Hoe wordt brandnetelgier bereid ? 
Knip de bovenste delen van de brandnetel af voor dat hij begint te bloeien of in zaad staat (eind april, mei, juni). Giet 10 liter water op 1 kg brandnetel, Deze begint al snel te gisten.  Om zuurstof in de gier te krijgen moet men de inhoud ’s morgens en ’s avonds een paar minuten roeren. Ik gebruik als recipient een metserskuip met deksel,  Bij warm weer is de gisting gedaan na 1 à 2 weken. Wanneer je het gier gaat gebruiken moet je het eerst zeven (het afval smijt je op de composthoop) en daarna met 10 maal zoveel water verdunnen.  Wanneer je dit mengsel gebruikt om mee te gieten of de planten mee te besproeien dan gedijen deze planten zeer goed. Wat we in de herfst over hebben kunnen we op de composthoop gieten.Het is altijd beter een zwakkere dan een sterkere concentratie te gebruiken. De brandnetel bevat enorm veel ijzer, chlorofyl, mineralen, vitaminen, kiezel, kalk en nog zoveel andere waardevolle stoffen,  Dit verklaart natuurlijk zijn versterkende werking op de tuinplanten  De onaangename geur die dit gier ontwikkelt kan verholpen worden door het toevoegen van bazaltmeel
.