LAVENDEL

Lavendel
 
Lavendel heeft een voorkeur voor warme kalkrijke lichte eerder droge grond.  Geef de lavendelplant bij de aanplant wat zeewierkalk en maak de grond goed doorlatend door er grof zand tussen te mengen.  Hoe warmer de plant staat hoe hoger haar gehalte aan olie en hoe better hij geurt.   De kleine bloempjes staan in dichte aren bij een op de slanke rechte stengels die boven de bladmassa uitsteken.  De kleine kliertjes op de plant produceren een olieachtige stof  die aan de bladeren en bloempjes een aangename geur geven.

Snoei

1) Opschiksnoei na de bloei
Snoei in sept/oktober de struiken tot ongeveer 2/3 terug in model.  Bewerk daarbij alle toppen.  Zeker niet te diep snoeien, want de plant moet nog weerstand bieden tegen de vorst de hele winter.

2)Lentesnoei

Vanaf half maart/begin april gebeurt de eigenlijke snoei.  Knip zo diep mogelijk maar zorg wel dat er na de snoei nog groene scheutjes te zien zijn.   De bloeiaren komen op de nieuw gevormde scheuten.
 
Vermeerderen
Je kan vermeerderen door zaaien en stekken. 
De beste raszuivere planten verkrijgen we echter door het stekken half-augustus/begin september volgens de zomer stektechniek.  Dat stekmateriaal snijden we van niet tot bloei gekomen stekken en nog niet te veel verhoute eenjarige stekken.  We nemen best een hielstek van 8 tot 14cm en verwijderen de blaadjes.  Plaats de stekken naast elkaar in een voedselarme stekgrond in een isomabakje.  Druk de grond goed aan,  benevel ze regelmatig met regenwater.  Je stekjes zijn beworteld na 1 à 2 maanden, naargelang hun standplaats. Je kan de lavendel ook vermeerderen door afleggen en scheuren.


Gebruik
Je kan lavendel gebruiken met rozen om de bladluizen door de sterk aromatische laveldelgeur op afstand te houden. 
In grootmoeders linnenkast werd lavendel gebruikt om de mieren en de motten te verdriijven.
Een tuiltje gedroogde lavendel in het bad werkt verfrissend, verzacht de huid en is goed voor de reuma (de bloemen doe je in een dichtgebonden washandje om te voorkomen dat de waterafloop verstopt).
In de groentetuin om de bladluizen te weren bij de groenten die er gevoelig aan zijn.
 

Advertenties