Onze tuin gezien door de lens van Rina : tuinborders

Ik heb een nieuwe item toegevoegd aan mijn categorieën (8ste vakje linker kant) namelijk “De tuin gezien door de lens van beroeps- en amateursfotografen”. Ik bezit vrij veel foto’s van de tuin genomen door bezoekers tijdens de open tuindagen, of beroepsfotografen. Rina is zo een fervente amateursfotografe. Dit jaar heeft ze me haar foto’s genomen in 2008 bezorgd. Ik vond het heel leuk en attentievol. Bedankt Rina. Elke week hoop ik er enkele op de blog te kunnen plaatsen Het zijn niet alleen foto’s van de tuin maar ook van de bloemschikgalerij.

Tuin gefilmd door Rina

 

 

De blauw gele border met in juni heel veel geel bloeiende vaste planten. Op deze foto zien we maar 1/3 van de border.  Alchemilla mollis, snoei ik direct na het open tuinenweekend, zodat de vrouwenmantel weer optimaal is eind juli voor de opentuinendag. Dan blijft het blad mooi tot het vriest en krijgen we nog sporadisch enkele bloemen.  Achter de vrouwenmantel is er een strook lavendel ,” a drift of lavendel “ zoals de Engelsen het noemen maar dit is minder duidelijk op deze foto.  Er is het haagje lonicera nitida “Lemon” rond het terrasje vervaardigd met dezelfde stenen als deze van het paadje.  Daarna volgt er een brede horizontale strook  van phlomis russeliana, een van mijn lievelings vasteplanten.  Rechts staat in volle glorie catalpa bignioides “aurea”.  Het is een grote heester die ik ieder jaar in april sterk terugsnoei. Deze strenge snoei geeft heel grote bladeren.  Natuurlijk heb ik dan geen bloemen.  Spijtig dat het blad van de catalpa maar heel laat in het voorjaar verschijnt.  

 

Tuin gefilmd door Rina

 

 

Dit paadje leidt rechts naar de klassieke vijver en links naar de dubbele roos/mauve border met zijn zitbankje dicht bij de geurende roze rozen.  Zoals u ziet staat er rechts nog een appelboom. Ik heb bij het ontwerpen van de tuin de bestaande fruitbomen geïntegreerd.  Zij verwennen ons in de lente met mooie bloemen en eind augustus met lekkere en mooie rode appeltjes.

 

Tuin gefilmd door Rina

 Een mooie combinatie ”ton sur ton” geranium psilostemon, de opvallende, langbloeiende ooievaarsbek met magentakleurige bloemen met een zwart hartje en de eenjarige lavatera.  Deze 1-jarige zaaide zich jaar na jaar uit maar door de buitengewoon koude winter van verleden jaar was hij dit jaar verdwenen.  Het grijze blad versterkt de kleuren.

Tuin gefilmd door Rina

Waar leidt deze rozentunnel ons naartoe? 

Tuin gefilmd door Rina

Ingang naar de “secret garden”, waar de gele kleuren primeren.  Ik houd heel veel van bladplanten en in ’t bijzonder van hosta’s maar aangezien er heel veel slakken in de tuin zijn zet ik de meeste hosta’s in potten, zelfs ook wel in de borders.

Photobucket

 

 

Een hoekje van de roze border van de laatste tuinkamer.  Ik werk heel graag met allerlei soorten lavatera’s.  Lavatera olbia “rosea”, lavatera “Barnsley” en in de blauwe border met lavatera maritima. Deze laatste groeide enkele jaren in de tuin maar  is helaas verdwenen door de strenge en aanhoudende vorst van verleden jaar.  Snoei lavatera steeds in de lente en zorg voor een goede laag compost op de struik voor de winter.  Zeker nooit snoeien in de herfst.

 

 

Tuin gefilmd door Rina

 

 

Eenvoudig bloemstukje met  hydrangea en wilgenstokjes.  Zorg dat je in de winter een voorraad wilgentenen verzamelt voor je bloemstukjes, dan zijn ze al goed droog als je ze verwerkt in een bloemstukje en krimpen ze niet meer. 

 

 

Tuin gefilmd door Rina

Prachtige plantencombinatie.

Lonicera periclymenum en een witte stokroos zorgen voor een mooi plaatje.  Wat kan de natuur toch mooi combineren !  De zelfgezaaide stokroos heeft werkelijk een mooi plekje uitgezocht.  De gele kleur van haar hartje past wondermooi bij de gele tweelippige bloemkroon van de lange buis.

 

 

 

Advertenties