ROZEN

 

Hoe herken ik wilde scheuten bij rozen ?

 

Omdat de meeste rozen op een wilde onderstam worden geoculeerd gebeurt het soms dat de onderstam blad en bloemen produceert. 

Het blad is lichtgroen en ook fijner dan dat van een edele roos. De takken zijn zwaar gestekeld en het blad bestaat uit veel meer blaadjes.  Krijgt de wilde scheut de kans om door te groeien dan is dit ten koste van de veredelde roos.  Dus de scheut meteen wegnemen  door hem zo dicht mogelijk bij de stam weg te trekken.  Niet knippen want dan loop de scheut weer uit.  Meestal bekom je wilde scheuten bij stamrozen, maar het komt ook voor bij struikrozen.

 

Nieuwe scheuten bij klimrozen.

 

In het voorjaar en de zomer vormen klimrozen vaak nieuwe scheuten.  Dit is ons onmisbaar reservemateriaal voor volgende zomer. Bind de mooie scheuten aan, niet te strak,  zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en niet omknakken.  Als je de rozen in de late winter gaat snoeien kan je zelf de takken uitkiezen die je gaat gebruiken in plaats van de afgesnoeide oude takken.  Takken die meer dan 4 jaar aan de struik zitten worden het best zo kort mogelijk afgesnoeid.  Je kan ook een oude tak juist boven een jonge scheut afsnijden zo verjong je ook de tak.

 

Advertenties