Voorstelling tuin 2015

Sinds ik eind december 2006 de tuin aan jullie voorstelde op onze site is er heel wat veranderd.  Er werden borders bijgevoegd en verbreed, de fruittuin verdween en de groentetuin werd kleiner.  Ook de borders evolueerden met de tijd en vele oude planten maakten plaats voor nieuwere soorten.  Er werd meer en meer op kleur gewerkt .  Dus dringend tijd om jullie de vernieuwde tuin voor te stellen.

 

Voorstelling Tuin 

Onze tuin gelegen in het mooie Pajottenland (Vlaams Brabant) is een romantische cottage tuin waarvan de meest recente gedeelten zijn ingedeeld in tuinkamers. Door de aanplanting van hagen in fagus sylvatica (beuk), physocarpus opulifolius “Diabolo” (blaasspirea), taxus, spiraea vanhouttei (spierstruik), prunus laurocerasus (laurierkers) en taxus worden de tuinkamers van elkaar gescheiden. De borders zijn afgezoomd met haagjes van santolina, buxus, lonicera nitida “Lemon”, lavendel, etc. Toen we hier kwamen wonen was het de klassieke opbouw van die tijd : een voortuintje met veel gazon en aan de achterzijde een grote moestuin. In 1994 begonnen we met de reeds bestaande borders  uit te breiden rekening houdend met de kleur, bladvorm en structuur. Het gazon werd beetje bij beetje meer ingenomen. Het boeiende aan onze tuin is het feit dat hij nooit af is en altijd in beweging blijft. We proberen ook altijd nieuwe ideeën uit te werken.

 Mag ik u voorstellen even door de tuin te wandelen  

De voortuin met rechts de roze-paarse border is beplant met o.a. phloxen, rozen, lavatera, grassen, echinacea purpurea “Augustkönigin”, verschillende soorten geraniums, schizostylis coccinea, linaria purpurea ‘Canon J. Went’, verschillende soorten penstemon, crinum powelii,  etc. Rechts is er een lange smalle border met roze Japanse herfstanemonen. 

Aan de voordeur wordt het tafeltje altijd opgesmukt met bloemstukken, kaarsen en gezellige tuindecoratie. Aan de muren in witte Franse steen hangen gans het jaar door, aangepast aan de seizoenen, zelfgemaakte kransen en manden vervaardigd uit berkentwijgen, hopranken  en wilgentenen.

Langs de pastelborder (haag in physocarpus opulifolius “Diabolo”, roze pioenen, verschillende soorten rozen, sisyrinchium striatum, spirea, hemerocallis, cynara scolymus, astrantia, eryngium, heuchera, talrijke herfstanemonen etc.) komen we in de achtertuin.

Rechts valt de roze border met vele heesters en vaste planten met brons gekleurde bladeren en pastelkleurige bloemen op. Deze border wordt overheerst door vele soorten vaste geraniums, phloxen, veronicastrum virginicum , leycesteria formosa, veel Austin rozen, echinacea, penstemon digitalis “Joke”,onopordum acanthium etc. Een buxushaagje vormt de overgang naar het gazon. Links van deze border bevindt zich de eerste waterpartij te midden van een weelderige beplanting en een aanpalende border in crème en lichtgele kleuren

Langs de noorderkant van het huis bevindt zich de hydrangea border met als bodembedekker astilbe chinensis “Pumila” en verscheidene soorten hosta’s .

Langs het hekje overkoepeld door een clematis- en rozenpergola komen we in de volgende tuinkamer. Rechts van het pad bevindt zich de geel-blauwe border met o.a. achillea “Moonshine”, achillea filipendulina “Parker”, aconitum , verscheidene soorten hemerocallis, sisyrinchium striatum, alstroemeria aurea “Orange King”, tradescantia “Zwanenburg Blue” amsonia tabernaemontana, trifolium ochroleucum, persicaria polymorpha, thalictrum flavum ssp glaucum en nog zoveel andere vaste planten. In het midden van deze border nodigen 3 bronstenen ons uit te luisteren naar het kabbelende water. Links ligt in de volle zon de border met o.a. veel penstemon, echinacea, roze rozen, monarda, persicaria, plathycodon, succisella inflexa, sisyrinchium striatum, etc. met ernaast de 2de vijver omringd door heuveltje begroeid met vaste (rots)planten, en pennisetum. Een eilandje met een grote partij buxusbollen en lage grasjes zorgt voor veel structuur. Onder de 6 meter lange pergola begroeid met allerlei soorten klimrozen, clematissen, blauwe regen en hedera wandelen we links voorbij de paarse herfstborder en rechts hebben we de met allerlei klimplanten begroeide tuinschuur met galerijtje waarin zelfgemaakte bloemstukken en tuindecoraties een plaats krijgen.

De mauve-gele border (10m)  gescheiden van de herfstborder door een taxushaag bestaat o.a. uit hemerocallis, helenium, helianthus, vrouwenmantel, rozen, phlomis russeliana ,  verscheidene viburnums, laburnum, sambucus plumosa aurea, catalpa bignoides aurea, choisya ternata, euonymus alatus, thalictrum flavum glaucum, ruta graeveolens “Jackman’s Blue”, asters, crocosmia, kalameris, verscheidene grassen, etc. en bevindt zich tegenover de astilbe- en helleborus walk. De volgende tuinkamer in roos-paarse tinten nodigt ons uit, in het bijzonder ‘s avonds, te verpozen op de tuinbank en de heerlijke geuren op te snuiven van verschillende soorten roze klimrozen (Awaking, Blossom Time, Ornements des Bosquets, Paul Noel, Pink Cloud en Pierre de Ronsard of Eden Roos) en op het bankje te genieten van de gezellige sfeer van de bloemstukken en kaarsjes die op het tuintafeltje staan. 

Tegenover de pastelkleurige border eist een formele waterpartij omringd door een aantal buxusbollen alle aandacht op. In het muurtje dat als achtergrond dient spuwt de koning der zeeën een klaterende waterstraal in deze verhoogde vijver. Achter deze waterpartij vormt een groen-geel decor een pergola die gele, geurige klimrozen (Alister Stella Gray ,Goldfinch, Ghislaine de Féligonde, Graham Thomas, Céline Forestier)combineert met gepanacheerde klimop. 

Deze pergola leidt ons naar de secret garden waar we op een bankje rechtover de langwerpige klassieke vijver en tussen de klimrozen tot rust komen en kunnen genieten van de vlinders, libellen, de stilte en rozengeuren.

Onder een boog van beuk wandelen we naar de grootst tuinkamer van de siertuin met verschillende borders :  links de gele border (allerlei soorten euphorbia, phlomis, sisyrinchium striatum, libertia formosa, kalimeris, thalictrum, vele soorten rozen, santolina. U kunt er gezellig verpozen op het terrasje met rechts van u de rood-roze border (malva moschata, roze en witte lavendel, geurende Austin rozen, penstemon, lavatera, leycesteria formosa, physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, verbena hastata, sanguisorba obtusa en – canadensis etc.) en links de geeloranje border (rozen, thalictrum flavum ssp. glaucum, centaurea macrocephala,  monarda, penstemon, kniphofia etc. ). Rechts staat de serre waarin in de zomer hoofdzakelijk tomaten en paprika’s worden gekweekt. In het voorjaar is dit de ideale plaats voor zaai- en stekgoed.

Onder de beukenboog door komt u in de moestuin waarin allerlei groenten, aardappelen en kruiden op biologische wijze worden gekweekt. Rechts bevindt zich de witte border en links de “hot border” afgezoomd met buxus en buxusbollen.  Het 25 meter lange paadje dat ons door de moestuin leidt is langs beide zijden begroeid met wolken lavendel. De moestuin is omhaagd door physocarpas opulifolius “Diabolo”. Dit is het domein van de heer des huizes. Als enthousiastelingen van Velt voelen wij een grote verantwoordelijkheid voor het milieu, de dieren, vlinders en insecten. Nieuw sinds 2013 is de geïntegreerde (grassen)border-prairieborder van 18m op 6m waar alle zonminnende vaste planten en grassen weelderig tieren. 

Door een rozenboog betreden we de laatste en grootste bloemenborder (aangelegd lente 2014) waarin zich vooral enkelvoudige bloemen bevinden met de bedoeling heel veel overlevingskansen te geven aan onze bijen, vlinders en insecten.

Hier bevinden zich permanent 3 à 4 grote compost- en wachthopen en een bijenhotel omringd door buddleja’s en verbena hastata.

In de siertuin gedijen momenteel  451 verschillende vaste planten, 111 verschillende heesters, 68 verschillende soorten rozen, 39 verschillende grassen, 38 verschillende klimplanten, verder nog talrijke bolgewassen, één- en 2-jarigen, varens en vijverplanten.  In feite zijn het er veel meer, maar van velen die reeds zo lang in de tuin gedijen ken ik de cultivar niet meer.

Wij trachten te schilderen met bloemen, bladvormen en bladtinten. De meeste borders hebben sierlijk gebogen vormen en het herhalen van sommige planten en struiken, evenals de vele buxusbollen en haagjes  geven een zekere symmetrie. Wij kozen voor borders met veel vaste planten en heesters en enkele sier- en fruitbomen, waarin we rozen en clematissen laten groeien. Uiteraard is een tuin nooit af en worden er steeds nieuwe ideeën uitgewerkt. De tuin is eigen creatie en door de jaren heen werden er nieuwe tuinkamers bijgevoegd, uitgebreid  en herschikt. Voor de aanleg hiervan werd een klein plannetje opgemaakt maar in feite wordt alles bepaald door ons gevoel voor verhoudingen en kleurencombinaties en wordt het door de jaren heen aangepast. Hanging baskets, bollen gecreëerd met de ranken vanparthenocissus (rode wingerd), tuindecoraties en manden vervaardigd uit berken- en wilgentwijgen, bloemstukken evenals enkele beelden verfraaien de tuin. Geur is ook van zeer groot belang. Gezellige zithoekjes trachten we altijd te omringen door geurende planten of rozen. De tuin is onze passie, onze verlengde woonkamer. Sinds we als gepensioneerden meer tijd kregen ging de sluimerende belangstelling voor natuur en alles wat met bloemen en planten te maken heeft over naar een dagelijkse bezigheid. . Daarenboven zijn we heel blij dat we dankzij onze hobby gedurende 10 jaar  de minstbedeelden van onze samenleving konden helpen (Poverello) en de Columbiaanse straatkinderen een kans konden geven.

Sinds 2012 jaar gaat de integrale opbrengst (ingang en verkoop zelfgekweekte vaste  plantjes) naar het Kinderkankerfonds van UZ Leuven. (http://www.uzleuven.be/kinderkankerfonds/acties-ten-voordele-van-kinderkankerfonds-leuven)