Hoe voorkom en bestrijd je bladluizen ?

 

Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid stijgen zijn dit de ideale omstandigheden voor het verschijnen van de bladluizen. Zij zuigen het sap uit de plant en belemmeren er de groei van. 

Preventief kan je bladluizen bestrijden door natuurlijke vijanden o.a.  lieveheerbeestjes (holle stengels)  , zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen (bloempotten met strooi), schildkevers en  wespen  in je tuin aan te trekken. Meestal zijn het de larven die de bladluizen verorberen.

Je kan ook de bladluizen misleiden door het zaaien van Oost-Indische-kers.  Dit is echt een vangplant die de zwarte luis aantrekt.

Ecologische bestrijdingsmiddelen :

Ecologische spuitmiddelen gebruik je op het blad en ook op de onderkant van de bladeren. Spuit niet in de volle zon, anders kan je de bladeren verbranden.

  • Zeepsop: Neem een liter lauw water en los er een eetlepel ouderwetse groene (of bruine) zeep in op.
  • Brandnetel aftreksel: Een paar handenvol gedroogde of verse planten 12-24 uur laten trekken in koud water. Zeven en onverdund spuiten. Werkzaam bestanddeel: mierenzuur. Meer over brandnetel klik hier
  • Rabarber aftreksel: Een emmer vol vers rabarber  loof overgieten met kokend water en een nachtje  laten afkoelen. Vervolgens zeven. Dit middel werkt namelijk beter als het koud gebruikt wordt. Spuiten. Werkzaam bestanddeel: oxaalzuur.

In de fruitbomen kan je in mei  stenen bloempotjes vullen met stro en onder de stam van de boom hangen . Vrij spoedig zullen de oorwormen zich spontaan in het bloempotje vestigen  en ’s nachts de boom reinigen van alle ongedierte. Overdag zoeken de oorwormen beschutting tegen de warmte en vijanden in het bloempotje tot het weer nacht wordt

Advertenties