Oenothera odorata “Apricot Delight”, geurende teunisbloem, Fragrant Evening Primrose, Scented Evening Primrose (foto’s)

Oenothera odorata ‘Apricot Delight’ is zeker een aanwinst in de tuin, al was het maar voor de speciale kleurennuances die haar bloemen produceren.

De Deense naam: Natlys (Nachtlicht) geeft een idee van de stralende kleur en grote bloemen, die s’avonds zeer opvallend zijn.

De wonderlijke kleurentinten van deze teunisbloemen (doorsnede 7cm) variëren van citroengeel, via warmgeel naar abrikooskleurig en zalmroze. Let wel, dezelfde bloem vertoont dit ganse kleurenscala !  Het smalle blad staat aan zalmkleurige stengels. De bloemen openen een voor een net als bij de hemerocallissen.  ’s Avonds zijn de bloemen op hun mooist en komt er een zoete geur vrij.  Het opengaan van de teunisbloemen is een spectaculaire gebeurtenis. Overdag kan je al zien welke knoppen die avond zullen opengaan, want er puilt alleen gele kleur naar buiten.  Rond 19.00 u  gaat alles in een versnelling wanneer  de bloemblaadjes  zich ontvouwen, eentje per stengel. 

Oenothera odorata ‘Apricot Delight’ is matig winterhard maar zaait zich spontaan uit.

Zeer droogtebestendig.

Hoogte 60-100cm.

Zaaien

Maart-april onder glas zaaien. Na ontkiemen koeler plaatsen. Verspenen en opkweken. Oppotten en zodra de plant goed ontwikkeld is uitplanten in de tuin. Kiemtijd: 7-14 dagen.  Uitdunnen op 15 cm. Je kan ze ook zich spontaan laten uitzaaien.

 

 …./

Een gedachte over “Oenothera odorata “Apricot Delight”, geurende teunisbloem, Fragrant Evening Primrose, Scented Evening Primrose (foto’s)

Reacties zijn gesloten.