Eind november wat een heerlijk weer.

Het is vandaag 23 november , de ochtend begon erg nevelig maar geleidelijk aan voorzag de zon de tuin nog van een gouden gloed. Natuurlijk is november niet bepaald de meest kleurrijke en uitbundige maand maar eergisteren en vandaag konden we gelukkig nog genieten van een stralend zonnetje. Zelfs enkele vlinders waren nog van de partij. Eigenlijk niet normaal voor deze tijd van het jaar. Het was heerlijk vertoeven in de tuin om hem klaar te maken voor de winter en nog veel te fotograferen. De zon staat veel lager dan in de zomer en dat geeft schitterend strijklicht waardoor de herfstkleuren nog beter uitkomen.

Dit beeld is echt niet normaal : een zomerbloeiende phlomis fruticosa, de vele bessen van hedera (late herfst), bloeiende viburnum tinus en nog volop bloeiende rosa “New Dawn”.

Viburnum tinus (meer informatie klik https://lievesgarden.wordpress.com/2020/01/17/viburnum-tinus-sneeuwbal-waardevolle-struik-in-de-winter/

Rosa “Leonardo da Vinci” die reeds ononderbroken bloeit sinds begin juni. Echt een aanrader, Meer info :https://lievesgarden.wordpress.com/2013/11/05/rosa-leonardo-da-vinci-rosa-meideauri-fotos/. Achteraan staat cynara cardunculus, kardoen ( die ik na de bloei volledig gesnoeid heb en die in de winter een blikvanger met zijn grijze bladeren zal zijn.). Meer info : https://lievesgarden.wordpress.com/2010/11/11/cynara-cardunculus-kardoen-le-cardon-artichoke-thistle-fotos/.

Misschien wat vreemd om eind november nog rozen ten tonele te voeren maar er zijn nog heel wat rozelaars die getooid zijn met bloemen, bottels en scheuten. Wat ik wel opmerk is dat de geur verdwenen is. Dat vind ik spijtig want ik kan moeilijk rozen voorbij gaan zonder hun geur op te snuiven.

Penstemon “Rich Ruby” bloeit al ononderbroken sinds half mei . Deze lente stonden de penstemon planten nog zo fris en mooi dat ik ze niet gesnoeid heb en heb kunnen genieten van een zeer lange bloei. Geef ze voor de winter een flinke portie compost.

Dit jaar gezaaide echinacea’s die nog altijd bloeien en nieuwe scheuten aanmaken. Sommige hebben tot 10 bloemen per plant gegeven. Ik merk wel op dat de kleur veel donkerder is dan deze die bloeiden 2 maand geleden. Ik laat jullie volgend jaar zeker weten hoe ze evolueren.

Acanthus mollis een blikvanger niet alleen in de zomer maar ook in de winter door zijn grote bladeren. Indien het niet te hard vriest blijven de bladeren mooi in de winter (toch verleden jaar).

Rosa “Leonardo da Vinci” bloeit reeds voor de 3de of 4de maal en ook de schizostylis coccinea weten van geen ophouden. Schizostylis coccinea “Major” zijn sinds weken echte gloeipuntjes, die nu wegens de schaarse vaste planten die deze maand nog bloeien bijzonder welkom zijn.

De haag van physocarpus opulifolius “Diabolo” schittert door haar prachtige herfstverkleuring Mooie combinatie met skimmia japonica “Rubella , die nu volop in bot staat. Meer info over physocarpus : https://lievesgarden.wordpress.com/2018/01/31/physocarpus-opulifolius-diabolo-blaasspirea/

Info over skimmia : https://lievesgarden.wordpress.com/2020/02/04/skimmias-waardevolle-heesters-voor-de-winter/

’t vervolgt

11 gedachten over “Eind november wat een heerlijk weer.

  1. Natuurlijk blijft de penstemon alleen mooi indien het niet te veel vriest. Ik geeft aan alle planten die niet goed vorstbestendig zijn een goeie laag compost dat beschermt hen tegen de vorst en geeft hen een groei booster in de lente.

   Like

 1. Ik vraag me af wat de gevolgen volgend jaar gaan zijn. Er zijn de voorbije weken heel wat waar uitzonderlijk late waarnemingen geweest van solitaie bijen, die dus in oktober/november zijn uitgevlogen in plaats van in april/mei…
  Ook hier nog veel meer in bloei dan normaal is.

  Like

  1. Heb jij enig idee welke gevolgen dat zou kunnen hebben voor de solitaire bijen.
   Mij hoor je absoluut niet klagen met die mooie herfst dagen, het is nog heerlijk vertoeven in de tuin (al werkend)

   Like

 2. Fijn dat het nog zulk prachtig weer is en we nog lekker naar buiten kunnen. Je hebt nog steeds veel kleur in de tuin. Bij ons is het nu wel gedaan, alleen de lavatera bloeit nog steeds……..

  Like

  1. Gelukkig hebben we nog de tuin in deze coronatijden. De tuin winter klaar maken is toch nog een hele karwei in onze tuin. We laten zoveel mogelijk staan maar sommige planten moet je toch fatsoeneren. Ook de twijgen van de rozen zouden moeten worden ingekort, maar er staan er nog zoveel te bloeien en ze maken nog nieuwe rozen aan. Maar mij hoor je niet klagen met dat extra zonnetje.

   Like

Reacties zijn gesloten.