Lievesgarden eind februari/begin maart

Weinig maanden zijn zo wispelturig als de maand maart. De laatste dagen heeft het nog gevroren maar zodra de temperaturen naar omhoog gaan haalt de tuin zijn schade in.

Struiken en bolgewassen die onze tuin opfleuren begin maart.

Magnolia stellata, stermagnolia

Stermagnolia past in iedere tuin zelfs in de allerkleinste. Hoeft ook nooit gesnoeid te worden.

Magnolia stellata met daarachter prunus serrulata

Er zijn genoeg groenblijvende struiken die nu voor versiering zorgen.

Op vorm gesnoeide euonymus

Viola odorata, maarts viooltje

Het maartse viooltje viola bloeit de laatste jaren al vaak in februari. De breed uitgroeiende goed winterharde viooltjes zaaien zich weelderig uit.

Hazelaar, corylus avellana

Terwijl de dagen langzaam beginnen te lengen krijgen we meer en meer een lentegevoel.  De eerste katjes aan de kale hazelaar verspreiden hun stuifmeel bij elke windvlaag. Als vroegbloeiende plant met een goede stuifmeelproductie is deze struik van betekenis voor bijen.

Arum italicum “Marmoratum”

Zelfs het prachtige gemarmerde blad van arum italicum “Marmoratum” geeft een sombere lentedag een beetje kleur. Plaats arum onder struiken of bomen. Het blad sterft af in het late voorjaar. Voor sommigen is arum een plaag daar het zich enorm uitzaait.

Uitgezaaide dubbele helleborus orientalis in gezelschap van arum italicum Marmoratum

Daar de meeste bomen en heesters nu nog kaal zijn vallen de bonte bladeren van ilex aquifolium argentea marginata des te meer op.

Ilex aquifolium argentea marginata heeft niet alleen mooie glansachtige bladeren met gele randen, maar geeft als toemaatje rode bessen in de herfst

Mahonia x media “Charity”

Wat een waardevolle goed ruikende struik voor maandenlang plezier in de winter en begin lente.

Close-up Mahonia x media “Charity”

https://lievesgarden.wordpress.com/2020/01/29/waardevolle-winterheester-mahonia-x-media-charity-mahoniastruik-druifstruik-fotos/

Prunus serrulata

Prunus serrulata kondigt de lente aan .Om hem in de zomer op te fleuren laat er 1 of 2 clematissen ingroeien

Close-up prunus serrulata

Viburnum tinus

Na vele maanden genoten te hebben van de ongeopende bloemtuilen van de groene viburnum tinus kunnen we nu volop genieten van zijn heerlijke geur en bloemen.

Narcissen

In vele borders vrolijken de narcissen de tuin op. Vergeet niet na de bloei de zaaddozen te verwijderen (niet het blad)

6 gedachten over “Lievesgarden eind februari/begin maart

    1. Wat bedoel je met mijn viburnum heeft dit jaar niet gebloeid? Heeft hij dan geen bloemknoppen (tuilen)aangemaakt? Ik heb 2 viburnums tinus staan en de ene staat nog vol bloemknoppen die nog moeten ontluiken en diegene op de blog bloeit al. Diegene die bloeit is trouwens een stek van diegene die nog niet bloeit. De viburnum van eigen kweek wordt ieder jaar op vorm geknipt en dat moet je doen na de bloei anders heb je het jaar dat er op volgt geen bloemen. Fijne week.

      Like

Plaats een reactie