Wat een mooie constructie!

Toen ik deze middag in de serre een stapel bloempotten opruimde, werd mijn aandacht getrokken door het gezoem van wespen. Toen ik deze bloempotten verplaatste zag ik verschillende Franse wespen die rond en in een kleine maar mooie constructie vlogen. Ik probeerde met een stokje nog andere zaken in de omgeving te verwijderen maar werd direct aangevallen door een van de wespen. Ik kon gelukkig buiten vluchten met nog altijd een van de wespen die in de aanval ging. Het was een hele opluchting toen ze na enkele seconden wegvloog.

Gelukkig hadden we nog verdelgingsmiddel van enkele jaren terug in huis en konden we de wespen vernietigen. Had ik het wespennest in de tuin aangetroffen dan had ik de wespen zeker laten leven, maar hier in de serre was het onmogelijk. Jammer.

De Franse veldwesp

De Franse veldwesp is, ten op zichtte van de gewone wesp, een heel ander soort wesp. De Franse veldwesp leeft in een nest met ongeveer 10 andere wespen. De kleuren komen vrijwel overeen met gewone wespen en ook de Franse veldwespen kunnen steken, verder zijn er weinig overeenkomsten. Franse Veldwespen nestelen vaak in meerdere nesten onder dakpannen, terwijl de gewone wesp vrijwel nooit nesten naast elkaar heeft.

Franse veldwespen eten ook alleen maar insecten en zullen dus niet of nauwelijks voor overlast zorgen. Dit soort leidt een vrij onopvallend bestaan.

De nesten worden in het voorjaar gesticht door een koningin die heeft overwinterd. Vaak werken 2 of meer jonge (zuster)koninginnen samen aan eenzelfde nest. Uit die groep stichtsters ontwikkelt zich een rangorde, één van de dominantere vrouwtjes wordt uiteindelijk de nieuwe koningin en zal de meeste eieren produceren. De andere geïnsemineerde vrouwtjes worden gedegradeerd tot werksters. Daarna worden ook echte werksters voortgebracht die niet paren.

info en bron : https://www.wespen-bestrijden.nl/wespen/

https://www.traasongediertebestrijding.nl/bl

8 gedachten over “Wat een mooie constructie!

 1. Ik had pas ook steeds Franse veldwespen bij mijn slabak. Heb nog geen nest gevonden. Bij de achterbuurman hebben hommels wel een nest in of onder de schuur gemaakt. Die buurman is er bijna nooit, dus zal het nog niet weten.

  Like

  1. Buiten kan je ze zeker laten leven meer nog er van genieten maar binnen vind ik het veel te gevaarlijk bijzonder wanneer je in hun nabijheid moet planten en verspenen. Zij hadden hun huisje gebouwd in mijn plant- en verspeenbak . Jammer, maar toch een mooie constructie die ik kon bewonderen. Fijne week

   Like

  1. Ja aangezien ze zich aangevallen voelden waren ze zeer agressief. Spijtig dat ze binnen hun nest gebouwd hadden anders had ik ze zeker niet gedood. Fijne week

   Like

 2. ‘t Zijn inderdaad mooie diertjes, maar het is toch verraderlijk!
  Beter verloren, dan gevonden!
  Gelukkig maar ben je ontsnapt…

  Like

  1. Zijn alleen maar gevaarlijk als ze zich aangevallen voelen. Dit was zeker het geval aangezien ik de potten en andere tuinmaterialen die die ik nodig had moest verwijderen. Binnen in de serre zijn wespen (welke soort ook) gevaarlijk voor onze kleinkindjes die er binnenlopen om snoeptomaatjes te plukken. Fijne week Leen.

   Like

 3. Ik begrijp echt niet wat het nut is om dan foto’s te plaatsen van prachtdieren die ongelooflijk schitterende constructies kunnen bouwen, dat ze nadien maar dood moeten. De Franse veldwesp jaagt voornamelijk op insecten maar is niet graag gezien in gebieden met bijvoorbeeld zeldzame soorten vlinders. Hij is niet geïnteresseerd in zoetigheid, waardoor zelden een confrontatie met mensen plaatsvindt. Wel kan deze Franse veldwesp steken, maar doet dat alleen bij gevaar.

  Franse veldwesp (Polistes dominula) …. Daarover kan je meer lezen in volgende link: https://www.facebook.com/natuurpunt/posts/waarneming-van-de-week-franse-veldwesp-sommige-mensen-meldden-het-al-er-vliegen-/2157851600965510/

  De zeer lastige en vervelende wespen zijn dan deze: https://www.wespennest.eu/soorten/limonadewespen-gewone-wesp-duitse-wesp

  Als iedereen zo maar gaat spuiten zal het deze diertjes ook zo vergaan zoals de vlinders, waar het volgens een blog van u, ook niet zo goed mee gaat.

  Like

  1. Wat u me vertelt had ik allemaal al opgezocht en ook de door u vermelde websites had ik geconsulteerd. Maar ik kan niet werken op enkele cm afstand van een Franse veldwespnest en zeker niet mijn kleinkinderen in gevaar brengen die er regelmatig in de serre tomaatjes en komkommers komen plukken. Trouwens buiten heb ik hun nesten nog nooit vernietigd. Indien iedereen maar 1/10 zou effectueren voor de bescherming van insecten, vlinders en bijen van wat wij realiseren dan zou de natuur er veel mooier uitzien.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.