De tuin half januari

Toverhazelaars of hamamelis zijn uitstekende heesters om de winter kleur en geur te geven . Hamamelis “pallida” die in onze tuin al verschillende tientallen jaren bloeit heeft een van de sterkste geuren.
Close-up hamamelis mollis “Pallida”

Ook de in het wild voorkomende helleborus foetidus en zijn rood getinte “Wester Flisk” bloeien hartje winter en begin lente. Stinkend nieskruid bloeit met lichtgroene knikkende bloemen zonder kroonblaadjes, gegroepeerd in weelderige trossen. Heeft zich dit jaar enorm uitgezaaid in de tuin. Bij helleborus foetidus blijven de bladeren mooi en worden ze, zoals met helleborus orientalis wel gebeurd . niet verwijderd begin februari.

Camelia zal binnenkort zijn knoppen ontvouwen en ons een uitbundige bloemenshow te beste geven.
Camelia’s verkiezen een zure bodem en houden van een beschut plekje. Plant een camelia nooit op het oosten: de bladeren drogen uit van de winterse ochtendzon. Een plek op het zuiden of westen is beter. Op een beschut plekje geniet je al vanaf half februari van de schitterende bloei.


Viburnum bodnantense “Dawn” trekt nu de aandacht. Deze viburnum zorgt voor een perfecte achtergrond en bepaalt nu voor  een belangrijk deel de uitstraling van de tuin

Viburnum bodnantense “Dawn hoeft de eerste jaren gesnoeid te worden en heeft meestal van zichzelf een fraaie vorm. Als u de struik toch wat in vorm wilt knippen of uitdunnen dan kunt u dat het best na de bloei doen: Winter bloeiende, zoals Viburnum bodnantense, snoeit u het best begin maart., na de bloei.
 
Mahonia x media ‘Charity’ wordt geplant vanwege zijn mooi blad en geurige, opvallende winterbloemen  
Ze vormen een onschatbare bron van stuifmeel en nectar voor hommels en andere bestuivers. Doet het bijzonder goed achteraan in de border in vochtige goed doorlatende grond.
De eerste bloeiers van de honderden helleborus orientalis die de tuin rijk is. De laatste jaren heeft helleborus zich terecht ontwikkeld tot lievelingsplant van de late wintertuin.  Er zijn enkele en dubbele helleborussen en er is een ruim scala aan bloemkleuren.

8 gedachten over “De tuin half januari

Plaats een reactie