Waarom bloeit mijn wisteria niet?

Wisteria sinensis, blauwe regen

Menigmaal hoor ik zeggen dat hun wisteria, blauwe regen niet bloeit. Dat kan een aantal oorzaken hebben :

Bij een gezaaid exemplaar kan het tot 10 jaar duren voordat de bloemen te voorschijn komen. Koop zeker een bloeiende wisteria tijdens de bloeiperiode.

Een donkere standplaats is funest voor een wisteria. Trouwens je zal merken dat hij het licht zal opzoeken en dan gaat bloeien. Dus plaats hem zeker in de volle zon.

Veel voedsel en water zijn slecht voor het vormen van bloemen, in plaats daarvan gaat hij veel bladeren vormen. Een blauwe regen vormt zelf stikstof door zijn knolletjes aan de wortels. Die volstaan voor de groei van een gezonde wisteria.

Waar we zeker ook op moeten letten is de snoei. De wisteria bloeit bijvoorbeeld ook niet bij een verkeerde snoei.

Zijscheuten die aan de gesteltakken groeien in juli/augustus inkorten tot 3/4 knoppen. Ondertussen de ongewenste scheuten of wortelopslag afscheuren. Tussen half november en begin januari snoei je scheuten nogmaals terug tot op 12 cm. zodat er zeker 2 à 3 knoppen overblijven. Daardoor wordt de aanleg van bloemsporen opgewekt. Let wel er is degelijk een verschil tussen de bladknoppen en bloemknoppen. De bladknoppen van de blauwe regen zijn lang en spits, de bloemknoppen zijn dik en bolrond. Aan de zijscheutjes zullen dan de bloemtrossen zich vormen.

Hier groeit de blauwe regen o.a in een appelboom en wordt hij nooit gesnoeid.

7 gedachten over “Waarom bloeit mijn wisteria niet?

  1. Lieve, bij je laatste berichten kan ik niet reageren. Geen idee waarom maar ik kan alleen een like geven……………..Dus over de koninginnepage: Ik zou dolblij zijn als ik er eentje zou zien, heb hem nog nooit gespot!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s