WAT DOEN WE IN DE TUIN IN JUNI

  • Planten in potten of hanging baskets hebben niet alleen regelmatig water nodig, maar voor een herbloei moeten ze wekelijks gegoten worden met een opgeloste meststof.
  • Indien je in mei eenjarigen hebt gezaaid ter plaatse, dan moet u nu de zaailingen uitdunnen en de topjes regelmatig uitknippen om het vertakken te stimuleren. Zo worden de plantjes bossiger en vertakken ze beter.    Al die zijscheutjes produceren ook bloemknopjes zodat er veel bloemen ontstaan.
  • We zaaien nog altijd 2-jarigen zoals muurbloem, winterviolier, dianthus barbatus , althea, bellis (madeliefjes), campanula, salvia sclarea,  verbascum (toorts) , digitalis purpurea, lunaria (judaspenning) , myosotis, viola hybriden …
  • Vaste planten waarvan de bloeiperiode na de langste dag begint kan je eventueel nog de eerste week van juni  (maar beslist niet later) terugknippen bv. eupatorium, campanula lactiflora,  floxen, chelone oblique, veronicastrum, gulden roede, late asters. De stengels inkorten met ¼.  De zijtakken moeten voor de langste dag terug uitlopen.  De planten worden bossiger en blijven lager waardoor ze niet zo snel omvallen.  De bloei valt hierdoor later.  Deze methode kan je bv. ook gebruiken om bepaalde kleurencombinaties te bekomen, door bepaalde bloemen later te laten bloeien.
  • Veel van de cultivars die al in mei en juni  hebben gebloeid  kan je na de bloei flink terugsnoeien.  Hierdoor voorkom je dat de planten er rommelig uitzien. Knip de stengels bij voorkeur vlak boven een bladpaar af, uit de bladoksel komen nieuwe scheutjes.  Geef ze een beetje bemesting en voldoende water (bij zeer droog weer).  Ze zullen weer nieuw blad produceren en er volgt bij sommigen meestal een tweede bloei  (vaste geraniums, alchemilla mollis, nepeta, delphiniums, sidalcea, salvia nemarosa,  artemisia, ballota, santolina, salvia officinalis…)
  • Bij de voorjaarsbloeiende heesters is een lichte snoei na de bloei wenselijk en dit om de groei  te bevorderen en de heesters open van vorm te houden bv  forsythia, deutzia, ribes, philadelphus, spirea arguta, spirea vanhouttei, kerria japonica….
  • Bij de seringen knip je zoveel mogelijk uitgebloeide bloempluimen weg.  Verwijder ook eventueel wortelopslag (dit komt alleen voor bij cultivars die geënt zijn op een onderstam).
  • Begin juni worden alle hagen (taxus, liguster en beukenhagen), buxus en buxusvormen geschoren. (en dit bij betrokken/of zwaar bewolkt weer).  Ook de jonge haagplanten moeten we van jongs af aan kort houden.  Bij de pas geplante beuk en haagbeuk moeten we enkele jaren de top en de zijtakken snoeien om de vorming onderaan te stimuleren.  Let wel : bij taxus mag je nooit de top uitknippen vooraleer de haag de gewenste hoogte heeft.
  • Top de chrysanten.
  • De uitgebloeide afleggenbloemen van de grootbloemige hybriden van de rhododendron worden nu verwijderd.  Het geeft niet alleen een frisse “look” maar het bevordert de bloei van nieuwe scheuten. Kop alleen de uitgebloeide bloem en niet de stengel.  Voorzichtig want de knoppen van de jonge scheuten bevinden zich onder de uitgebloeide bloemen.  Dit koppen komt ten goede aan de jonge scheuten die volgend jaar zullen bloeien.
  • Controleer de rozen op meeldauw, bladluizen en wilde scheuten of uitlopers.
  • De uitgebloeide bloemen verwijderen bij de zomerbloeiers in de hanging baskets en bloembakken.
  • Bij de uitgebloeide pioenen alleen de uitgebloeide bloemknoppen wegnemen.  Het gebladerte heeft zijn sierwaarde, laat ze op een natuurlijke manier afsterven.
  • Nu kunnen we sommige heesters afleggen  bv. weigela, cornus, forsythia , wisteria, ampelopsis, clematis, cornus … Afleggen betekent dat u wortels laat groeien aan stengels.  Het gaat het best bij struikachtige planten.  Je neemt jonge buigzame stengels, liefst laag bij de grond, verwijdert alle bladeren en 5 cm bast.  Buig de stengel voorzichtig naar het vooraf klaargemaakte kuiltje en zet de stengel vast met een kram van ijzerdraad.  Bedek met luchtige vochtige grond en druk goed aan.  Laat de uitstekende stengel opnieuw rechtop groeien door hem aan een stokje te binden. Hou de grond voldoende vochtig.   Na een goed jaar heb je een nieuwe plant.  Scheid ze dan van de oude plant.
  • Clematis montana moet je na de bloei (2de helft juni ) insnoeien indien je verwildering wilt voorkomen.
  • Laat bij botanische rozen de uitgebloeide bloemen zitten zodat ze mooie bottels kunnen vormen.
  • Neem stekken van santolina, eleagnus, lonicera nitida, mahonia, hydrangea, kolkwitzia, camelia, ribes, hebe, forsythia, ceanothus, caryopteris, winterjasmijn, passiebloem …. Neem een stek van 10 cm lang  waarvan je alle bladeren verwijdert en 4 cm in de grond plaatst (in de schaduw of in een koude bak).  Tijdens de winter de stekken beschermen tegen de vorst.
  • Na de bloei in juni de brem terugknippen.  De hoofdtakken met de helft terugknippen.en de takjes ertussen bijknippen. Let wel :  ouder hout loopt niet meer uit als het te sterk wordt teruggesnoeid.
  • Het is nu het geschikte moment om primula’s te vermeerderen door ze te scheuren.  Zorg ervoor dat elk deel een groeipunt heeft.  Ze kunnen ook deze maand gezaaid worden.
  • Bezoek zoveel mogelijk  “Open Tuinen” om veel ideëen op te doen  Indien deze tuinen opengesteld zijn tijdens verschillende perioden,  bezoek ze dan meer dan eens.  Je zult verbaasd  zijn hoe de tuin er anders uitziet en welke andere planten er nu weer bloeien.
  • Iris germanica kan je nu rooien en scheuren.  Ze moeten redelijk droog staan en mogen niet te diep geplant worden.  De lange wortels inkorten en het blad ongeveer 20 cm boven de wortelstok terugknippen. Het nieuwe zwaardvormige blad is een sieraad voor de border.
  • Knip uitgebloeide rozen weg tot op  het eerste vijfblad.  De okselknop van zo’n blad is meestal in staat om weer snel uit te lopen en voor nieuwe bloei te zorgen.
  • Zet de maaimessen van de gazonmaaier deze maand een tandje hoger (droge periode).
  • Luizen kunnen de bladeren van de waterlelie beschadigen.  Probeer met de tuinslang de bladeren schoon te spuiten, of houd de bladeren een tijdje onder water  De luizen die in het water terecht komen worden door de vissen opgegeten.
  • Ongeveer half juni kunnen de buxus hagen gesnoeid worden en kan je eventueel prima stekken afknippen. 

Plaats een reactie