Vlinders

Hun tere voorkomen en kleurenpracht maken dagvlinders tot de meest gewaardeerde insecten. Met hun dansende vlucht gaan ze van bloem tot bloem.

IMG_8638
Gehakkelde aurelia. De gehakkelde aurelia dankt zijn naam aan de gekartelde rand aan zijn vleugels. Hij is oranje, met zwarte vlekken en zijn onderkant is donkerbruin.
IMG_8642
Distelvlinder De distelvlinder is een trekvlinder, die bij ons te zien is vanaf mei tot oktober. Met zijn oranjebruine, gevlekte vleugels is hij niet te verwarren met andere vlinders.
IMG_8644
Gehakkelde aurelia
IMG_8650
Distelvlinder
IMG_8656
Distelvlinder.  Deze 5 foto’s  werden genomen tijdens het filmpje.

 

Maar het gaat niet goed met de vlinders in ons land. Vlinders zijn een graadmeter voor hoe goed het gaat met onze natuur en dus ook met ons natuurlijk  tuinieren.  Niet alleen het aantal soorten neemt af maar ook de dichtheid. Ze zijn net als de bijen erg afhankelijk van de plantenrijkdom en biologisch tuinieren.  Pesticiden zijn zeer nefast voor de vlinders en bijen. Sommige tuinliefhebbers denken ook ten onrechte dat alleen een wilde tuin geschikt is zodat de vlinders zich in aantal kunnen herstellen. Goede voedselplanten voor onze vlinders zijn  planten met nectarrijke bloemen.  En dat kunnen zowel heemplanten zijn als exoten of cultuurvormen. De dubbelbloemige variëteiten nemen namelijk sterk toe. Dat is natuurlijk niet goed voor onze vlinders, bijen en hommels want dubbelbloemigen produceren geen nectar.   Het is ook belangrijk gevallen blad en planten niet te rooien voor de winter.  Ze geven niet alleen de planten een goede bescherming tegen de winterse kou  maar tussen deze bladeren en afval kunnen veel rupsen en poppen overwinteren.

 

Neem de tijd om dit filmpje te bekijken dat ik verleden weekend heb gemaakt.  Sinds lange tijd heb ik niet meer   zoveel vlinders op dezelfde planten (succisa pratensis, blauwe knoop en aster) die waardplanten zijn voor de vlinder, mogen bewonderen. Ze kwamen op- en aangevlogen, zo prachtig, maar zeer moeilijk om te filmen met mijn fototoestel :

 

4 gedachten over “Vlinders

    1. Neen het is “Septemberrubin”. Wat ik opmerk is dat de kleur van asters soms lichtjes verandert volgens de grond of standplaats. Ik had in de zomer minder vlinders dan op die zonnige dag. Ik heb er echt van genoten.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s